Iskolagyümölcs- és iskolazöldség-program, iskolatej program:

Az iskolagyümölcs- és iskolatej programnak az egyik legfőbb célkitűzése, hogy tartósan növelje a gyermekek táplálkozásában a zöldségek, gyümölcsök, tej és tejtermékek arányát, ösztönözve őket az egészséges étkezési szokások kialakítására és hosszú távú fenntartására, hozzájárulva ezzel a túlsúly és elhízás visszaszorításához.

Az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-program megvalósulását a 15/2021. (III. 31.) AM rendelet, az iskolatej programot a 19/2021. (V. 5.) AM rendelet szabályozza. A programokban részt vevő intézményekben hetente több alkalommal kerül sor zöldségek, gyümölcsök, illetve tej, tejtermékek kiosztására.

A rendeletek a két program promóciós-, vagy kísérőintézkedéseire vonatkozóan is tartalmaznak előírásokat. Az iskolatej program esetén a szállítóra vonatkozó promóciós intézkedések egyik lehetséges változata a tej-, tejtermék, valamint az egészséges életmód ösztönzését szolgáló tájékoztató anyagok, oktatási segédanyagok biztosítása. Míg az iskolagyümölcs és -zöldségprogram esetén a kísérőintézkedés a kóstoltatás, melynek során a beszállító gyermekeknek készült ajándék munkafüzet kiosztását vállalhatja. A két rendelet értelmében az említett anyagok (tájékoztató anyagok, oktatási segédanyagok és munkafüzetek) tartalmának összhangban kell lennie az OGYÉI által, az egészséges táplálkozásra vonatkozóan közzétett ajánlásokkal.

Az OGYÉI 2022-ben olyan, a gyermekek számára szóló plakátokat, tájékoztató anyagokat is készített, melyek kifejezetten a gyümölcsök és zöldségek, valamint a tej és tejtermékek fogyasztásával kapcsolatos ismeretek terjesztését, továbbá ezen élelmiszerek fogyasztásának népszerűsítését célozzák.